Constin Vantaalla sijaitsevassa verstaassa metalli- ja puusepäntuotteet rakentuvat mittatilaustyönä. Jarno Berg rakentaa parhaillaan tammista tarjoilupöytää arkkitehdin suunnittelemaan keittiökokonaisuuteen. Useampi keittiö on hänen käsissään jo valmistunutkin.
Berg on kahden vuoden ajan opiskellut puusepäksi oppisopimuksella. Ennen Constille siirtymistä hän toimi yrittäjänä tehden muun muassa erilaisia saneeraus- ja kiinteistönhuoltotöitä. Constin verstaan toimintaan hän tutustui yhteistyön kautta.
Berg on tehnyt erilaisia nikkarointihommia ja puutöitä omaksi ja muiden iloksi nuoresta lähtien. Kiireisen ja stressaavan työn käytyä terveyden päälle, Berg päätti selvittää jo pitkään mielessä kytenyttä ajatusta puusepän opinnoista. Kun hän sitten kysyi mahdollisuutta opiskella Constilla työn ohessa, oli päätös nopeasti tehty – miehen tiedettiin jo tekevän työnsä tunnollisesti ja sopivan porukkaan.

Uudelle alalle tai työssä kehittymistä
Mihail Lasarenko vastaa siitä, että verstaan tilaukset hoituvat sovitusti ja ajallaan työmaille. Jo yli 14 vuotta Constilla työskennelleelle Lasarenkolle johtaminen on yhteistyötä, jossa avainasemassa on jokaisen oma osaaminen. Siksi hänelle on myös ollut luontevaa ottaa verstaalle opiskelijoita kasvamaan työhön. Tosin puualan osaajia on myös haastava löytää. Alalle uusia osaajia tulee vähemmän kuin lähtee.
”Kokeneita ja hyviä puuseppiä ei ole vapailla markkinoilla juurikaan. Ammattiryhmä on pieni, ja käsityötä tekevien osuus pienenee jatkuvasti. Kun kokemuksen omaavat eläköityvät, hiljainen osaaminen vaipuu unholaan. Sitä pitäisi hyödyntää nyt paljon”, Lasarenko sanoo.
Constin verstaalla on parhaillaan kolme oppisopimusopiskelijaa. Kaksi heistä opiskelee täysin uutta ammattia ja yksi jo pidempään Constilla työskennellyt syventää osaamistaan.
”Ohjaaminen muovautuu lähtökohtien ja erilaisten persoonien mukaan. Toinen tarvitsee enemmän varmistusta ja toista saattaa joutua jarruttelemaan. Etua oppisopimuksessa on siitä, että taitojen kasvaessa saa heti enemmän vastuuta ja itseluottamus kasvaa oppimisen myötä. Toisaalta samalla kun itse opettaa asioita toiselle, tulee arvioineeksi myös omaa tekemistään, mikä kehittää kaikkien työtä”, Lasarenko kertoo.
Lasarenko kokee, että oppilaitosten kanssa yhteistyö on sujunut hyvin. Mahdollisuuksia, tarpeita ja toiveita mietitään yhdessä niin opiskelijan kuin yrityksen näkökulmasta. Koulu antaa hyvät pohjavalmiudet, muttei valmista käytännön työhön yhtä hyvin kuin aito tekeminen. Constin verstaalla käytössä on nykyaikaisimmat menetelmät, mistä opiskelijat ovat hyötyneet.

Osa työyhteisöä
Jarno Berg ei koe olevansa opiskelija, vaan oppisopimuksessa hänen mielestään parasta onkin ollut se, että hän sulautui heti osaksi työporukkaa.
Ennen jokaista projektia toimenpiteet ja menetelmät käydään yhdessä selkeästi läpi. Berg kokee hyvän ohjauksen tärkeäksi, ja verstaan yhtenäinen porukka onkin ollut aina valmiina auttamaan. Myös itse kerätty osaaminen ja kokemus ovat helpottaneet puusepäntöihin perehtymistä.
”Teoriaopinnot olen tehnyt etäopintoina, mutta puusepän ammattiin oppii työssä. Vaikka uusia asioita tulee jatkuvasti eteen, monet työkalut, materiaalit ja menetelmät olivat jo tuttujakin. Puusepän työssä tärkeää on hyvien kädentaitojen lisäksi kokonaisuuden hahmottaminen sekä kärsivällisyys. Vauhdissa sattuu virheitä”, Berg sanoo.
Jarno Bergin opinnot ovat jo loppusuoralla, ja niihin kuuluvat työnäytöt järjestyvät sujuvasti työtehtävien yhteydessä vuoden alkupuoliskolla. Alan valinta on hänen mielestään osunut oikeaan, ja valmistumisen jälkeen hän toivoo töiden jatkuvan Constilla.