Uutinen

Esivalmistuksella parempaa tuottavuutta

31.7.2024 09.00

Mitä jos kanavat ja putket tulisivat työmaalle valmiiksi oikean mittaisina ja osakomponentit kiinnitettynä?  Esivalmistus talotekniikka-asennuksiin lupaa merkittäviä parannuksia logistiikkaan, työergonomiaan ja laatuun.

Työmaalla syntyy aina jätettä. Jos viiden metrin teräsputkesta tarvitaan vain kolme metriä jäävät ylimääräiset putkenpätkät helposti hyödyntämättä. Niinpä työvaiheen päätteeksi keräillään erimittaisia putken pätkiä, joiden loppusijoituspaikka on metallinkeräys.

Esivalmistuksen avulla putket ja kanavat voidaan toimittaa työmaalle valmiiksi oikean mittaisina, mikä vähentää tarvetta paikan päällä tehtävälle leikkaamiselle ja osien yhdistämiselle esimerkiksi hitsaamalla tai juottamalla.   

Tämä on tavoitteena Consti Talotekniikan esivalmistushankkeessa. Espoon Juvanmalmilla sijaitsevassa hallissa on jo aloitettu talotekniikkaelementtien valmistus Laakson Yhteissairaalaan. Noin 30 metriä pitkiä 5–8 potilashuoneen käytäviä tulee tehtäväksi yhteensä 88. Kun osa tehdään perinteiseen tapaan työmaalla ja osassa hyödynnetään esivalmistusta, päästään vertailemaan tuloksia konkreettisesti.

Pajalla paremmat laitteet

Esivalmistuksen odotetaan parantavan työn tehokkuutta useassa työvaiheessa.

”Ensinnäkin työmaalla tarvitaan vähemmän henkilöstöä, ja asentajat voivat keskittyä varsinaisiin asennustöihin, kun yksittäisten komponenttien etsintä ja haalaustyöt vähenevät. Esivalmistuksella voidaan välttää esimerkiksi epäedullisissa asennuspaikoissa tehtävää työtä. On huomattavasti tehokkaampaa tehdä vaativat hitsaustyöt verstaalla työpöydällä kuin katonrajassa telineiltä ”, perustelee Constin talotekniikkaurakoinnista pääkaupunkiseudulla vastaava Tuomo Kevarinmäki.  

”Omalla pajallamme on myös huomattavasti paremmat ja tehokkaammat työkalut verrattuna siihen, millaisia työkaluja työmaan usein ahtaissa oloissa voidaan käyttää. Laadunkin pitäisi näin parantua”, jatkaa esivalmistushankkeessa mukana oleva Ville Kananen.

 

Esivalmistus parantaa laatua ja nopeuttaa työmaalla työskentelyä, mikä tuo myös kustannustehokkuutta.

Lisäksi pajalla työskentely on turvallisempaa, sillä siellä on vähemmän tapaturma-alttiita tilanteita verrattuna työmaan ahtaisiin ja usein korkealla sijaitseviin työskentelyolosuhteisiin. Koska työtä ei tarvitse tehdä katonrajassa hartiat korvissa, työergonomiakin paranee ja asentajan olkapäät säästyvät.

Vähemmän rekkarallia työmaalle

Talotekniikan runkolinjojen materiaalit tulevat usein jopa kymmeneltä eri toimittajalta. Kun materiaalit toimitetaan Juvanmalmille ja sieltä valmiiksi kootut kappaleet yhdellä kertaa työmaalle, rekkarallin määrä työmaalla vähentyy huomattavasti. Erityisesti kantakaupungin vanhoissa kortteleissa tämä on merkittävä etu. Logistiikkasäästöjä saadaan myös siitä, ettei putkenpätkiä ja muuta ylijäämämateriaalia tarvitse keräillä ja kuskata työmaalta pois.

Useissa sairaalahankkeissa mukana ollut hankekehityspäällikkö Eerik Jokinen muistuttaa, että esivalmistus pääsee oikeuksiin myös kohteissa, joissa työskentelyaika on tiukasti rajattu vaikkapa siitä syystä, että tilat ovat osin samaan aikaan käytössä. Sairaaloiden lisäksi tämä on tullut esiin mm. Helsinki-Vantaan lentokentällä.

  

Yksi etu Eerik Jokisen mukaan on työmaalla syntyvän jätteen määrän väheneminen. Juvanmalmin tiloissa tapahtuvalla asentajien koulutuksella varmistutaan yhteisistä toimintamalleista, ja se on osa laadunvarmistusta.

Vastuut selkeiksi

Tuottavuuden, laadun, työergonomian ja työturvallisuuden parantuminen kuulostaa miltei liian hyvältä ollakseen totta. Miksi esivalmistusta ei ole tehty aiemmin?

”Jotkin elementtitehtaat tekevät talotekniikkaelementtejä lähinnä uudisrakentamiskohteisiin. Ne ovat kuitenkin moniin meidän kohteisiimme liian isoja ja painavia”, vastaavat constilaiset. Myös vastuukysymykset ovat selkeämmät, kun esivalmistuksesta ja asennuksesta vastaa sama tekijä.  

Maailmanlaajuisesti Yhdysvallat, Japani ja Saksa ovat edelläkävijöitä rakentamisen ja talotekniikan esivalmistuksessa. Näistä maista ovat levinneet Suomeen niin tahtiaikataulut kuin Lean-menetelmätkin. Myös niiden tavoitteena on parantaa rakentamisen tehokkuutta ja laatua.

Suunnittelu tarkemmaksi

Suurin haaste esivalmistuksen käyttöönotossa on suunnittelu. Jos suunnitelmat muuttuvat sen jälkeen, kun osat on esivalmistettu, työ on aloitettava alusta ja siinä vasta hukkaa syntyykin.

Suunnitelmien on siis oltava entistä tarkempia ja yksityiskohtaisempia ja ne on saatava lukittua sovittujen prosessien mukaisesti oikea-aikaisesti pienessä eräkoossa. Myös esivalmistuksen vaatimat materiaalit kaikkine nippeleineen pitää pystyä tilaamaan ajoissa.

”Tähän asti detaljisuunnittelu on tehty työmaalla, joten asennemuutosta tarvitaan”, Kevarinmäki summaa.

Kaikkea ei toki voi suunnitella detaljintarkasti ruudulla ja yllätyksiinkin on varauduttava. Huolellisella suunnittelulla yllätyksiä voidaan kuitenkin vähentää.

  

Varaston ja tuotantotilojen sijainti työmaiden läheisyydessä mahdollistaa nopeatkin toimitukset.

Uusimmat uutiset