search
Uutinen

Consti Way arjessa: Rakennusautomaatio on talon äly

27.5.2025 13.00

Consti Talotekniikassa projektinhoitajana toimiva Jere Kivikko joutuu välillä selittämään automaatiotyön merkitystä toimialaa vähemmän tunteville. Hänellä on vastaus valmiina:

”Automaatio varmistaa, että koko talo toimii kuten sen pitää. Eli se on tavallaan talon oma äly.”

Kivikko käyttää esimerkkinä arkista lämmitysjärjestelmää.

”Kun talvella ulkolämpötilat laskevat, tarvitaan automaatiojärjestelmä säätelemään patteriverkostoa ja IV-verkoston lämpötiloja sopivaksi niin, ettei sisällä tulisi kylmä tai kuuma.”

Hän tarkentaa, että automaatiotyö tarkoittaa paljon muutakin kuin lämpötilojen optimointia. Automaatio ohjaa ja valvoo rakennuksen kaikkien teknisten järjestelmien, kuten ilmanvaihdon, valaistuksen ja turvallisuusjärjestelmien toimintaa. Niiden tavoitteena on parantaa kiinteistön energiatehokkuutta, vähentää käyttökustannuksia sekä lisätä käyttäjien mukavuutta ja turvallisuutta.

Projektinhoitaja on linkki eri osapuolten välillä

Projektinhoitajan tehtäviään Jere Kivikko kuvaa monipuolisiksi. Töissä ei ole kahta samanlaista päivää.

”Olen tullut Constille noin vuosi sitten. Sitä ennen ehdin toimia automaatioasentajana sekä siinä välillä myös IV-asentajana yhteensä kymmenisen vuotta. Projektinhoitajana vastuullani on varmistaa omalta osaltani, että projektit menevät aikataulussa eteenpäin ja saadaan maaliin. Olen siinä eräänlaisena linkkinä asiakkaan, urakoitsijoiden ja meidän asentajien välillä”.

Kivikko on aikanaan tullut alalle oppisopimuskoulutuksen kautta, mitä hän kiittää omien sanojensa mukaan hyväksi vaihtoehdoksi vilkkaalle tyypille, kuten hän itse. Projektinhoitajana hän tekee sekä työmaakäyntejä että paperitöitä Pitäjänmäen pääkonttorilla.

”Nykyisessä vastuussa on vain hyötyä siitä, että olen itse ollut useamman vuoden erilaisissa asennustöissä. Olen ollut onnekas, koska pitkin matkaa on ollut kokeneita asentajia työkavereina, jotka ovat samalla kouluttaneet ja jakaneet hiljaista tietoa.”

Jere some.jpg

Tarvittaessa projektinhoitaja tekee myös itse asennustöitä.

”Voin siirtyä lennossa niin sanotusti kenttähommiin. Jos työmaalla tarvitaan apukäsiä, niin olen valmis vetämään haalarit päälle. Tämä on semmoista hybridityöskentelyä ja meillä on automaatioporukassa hyvä henki.”

Tärkeintä on ymmärtää, miten rakennus toimii

Korjausrakentamiskohteissa pääsääntöisesti uudistetaan ja automatisoidaan samalla kaikki  kiinteistön talotekniset järjestelmät.

”Kun hanketta aloitellaan, saan säätökaaviot eteeni. Ne ovat teknisiä piirustuksia, jotka kuvaavat, miten kohteen automaatiojärjestelmät ohjaavat ja säätävät eri taloteknisiä prosesseja. Tärkeintä on ymmärtää kokonaisuus, eli miten rakennus toimii.”

Jere Kivikon mukaan kahta tismalleen samanlaista projektia ei ole. Kuluneen vuoden aikana hän on muun muassa ollut mukana useamman kauppakeskus Jumbon vuokralaisen liiketilojen uudistuksessa. Saman katon alla, mutta aivan erilainen toimeksianto oli kauppakeskuksen tuulikaappien oviverhokoneiden uusiminen.

”Haastavinta automaatiotyössä on, kun mennään saneeraamaan kohdetta, missä tehdään tilamuutoksia vain yhteen osaan. Kuitenkin siellä pitäisi pystyä samaan aikaan ylläpitämään kiinteistön koko muu toiminta ja järjestelmät ilman häiriöitä tai katkoksia. Uuden asentaminen uuteen on aina helpompaa”, Kivikko muistuttaa.

 

Uusimmat uutiset